Een bacterie die helpt om gifgrond te zuiveren

Vroeger was er maar weinig kennis over gifstoffen die de bodem konden vervuilen. Men dacht waarschijnlijk dat het allemaal geen kwaad kon.

Zo ook in Utrecht waar in het tegenwoordige Griftpark tot in 1960 de Gemeentelijke Gasfabriek stond en een vuiloverslag was. Daar konden de mensen ook houten voorwerpen laten vergassen.  Dat vergassen was een hulpmiddel tegen houtworm. Men gebruikte er een enorm giftige vloeistof voor.

Later bleek dat de bodem enorm vervuild was. Men besloot daarom rond 1990 om de grond tot 50 meter diepte in te pakken met een isolerend materiaal. Zo zorgde men er voor dat de vervuiling zich niet verder kon verspreiden. Omdat ook het grondwater vervuild was, wordt het sindsdien opgepompt en gezuiverd.

Natuurlijk houdt men de ondergrond goed in de gaten. Zodoende ontdekte men een aantal jaren geleden dat een speciale bacterie helpt om de gifstoffen af te breken. Dat is heel bijzonder. Het grondwater wordt hierdoor veel sneller schoon dan men vooraf gedacht had.

Daarom gaan de Universiteit van Utrecht en diverse andere onderzoekinstituten deze gifetende bacterie onderzoeken, want misschien kan deze dan ook op andere plaatsen gebruikt worden om vervuilde grond te helpen zuiveren. Het onderzoek is nu begonnen en duurt anderhalf jaar.

Opmerking:

Grondwater wordt door drinkwaterbedrijven opgepompt om kraanwater van te maken. Je snapt zeker wel dat ze dat graag in een natuurgebied doen, waar het grondwater niet vervuild is.