Droogte-alarm: doe zuinig met water

Het is prachtig, warm zonnig zomerweer en het heeft al lang niet meer geregend. Veel mensen zijn blij, maar niet iedereen. Onze boeren en tuinders bijvoorbeeld. De waterbedrijven maken overuren. Ze pompen record hoeveelheden water op.  Bijna de helft meer dan normaal. Daarom roepen ze de mensen op om zuinig met water om te gaan.

Jij kunt ook meehelpen, niet door minder water te drinken, want dat is helemaal niet goed. Als het zo warm is, moet je juist extra drinken. Maar je zou wel (kort) kunnen douchen in plaats van in bad gaan.  En je vader of moeder zou kunnen wachten totdat de droogte voorbij is met de auto wassen of de tuin te sproeien.

Als iedereen een beetje meehelpt dan helpt het echt. Waterbedrijf Vitens heeft bijvoorbeeld vijf miljoen huizen, scholen, kantoren, fabrieken, tehuizen enz.  waar water geleverd wordt. Stel dat bij elke aansluiting iedere dag 20 liter water bespaard wordt ( dat zijn twee emmers), dan scheelt dat maar liefst 100 miljoen liter water per dag.  Dat zijn maar liefst 2500 grote tankwagens. Als je die allemaal achter elkaar zou zetten dan heb je een file van 35 kilometer!!