Bevroren water

Als je de kraan opendraait, komt er water uit. Dat water is vloeibaar, maar als het bevriest, wordt het ijs. IJs is water dat kouder dan 0 graden Celsius is. Op de Noord- en Zuidpool zie je heel veel water dat bevroren is.  De polen zijn bedekt met bevroren water.

IJsbergen

 IJs is niet vloeibaar maar heeft een vaste vorm. Het is wel lichter dan water, dus een blok ijs zal op het water drijven. IJsbergen doen dat ook. Een ijsberg kan zelfs groter zijn dan een enorm flatgebouw. Een groot deel van de ijsberg ligt onder het water. Een ijsberg is heel sterk. Ruim honderd jaar geleden verging het luxe Engels passagiersschip de Titanic op de allereerste vaartocht naar New York omdat het tegen een ijsberg gevaren was. Bij dit scheepsongeluk verdronken zo’n 1500 mensen.

Over (bevroren) water lopen

Als het hard gevroren heeft, kun je over het water lopen en veel mensen gaan dan schaatsen. Jij ook?  In koude landen vriezen hele meren dicht en het ijs is dan zo sterk, dat je er met een auto overheen kunt rijden.

Sneeuw

In een koude winter bevriest het water in de wolken ook tot ijskristallen of sneeuw. Elke sneeuwvlok heeft een andere vorm, maar ze hebben allemaal wel zes zijden.

Als het water bevriest, zet het uit.

Je kan het zelf zien dat bevroren water uitzet door een proefje te doen:

Proefje

  • Vul twee dezelfde plastic flessen water met precies dezelfde hoeveelheid water tot de fles driekwart vol is.
  • Als je de flessen naast elkaar zet, moet het water dus even hoog staan. Zet met een viltstift een streepje op allebei de flessen tot hoever het water komt.
  • Leg één van de flessen in de vriezer en vergelijk de volgende dag de bevroren fles water met de fles, die niet in de vriezer heeft gelegen.

Geen proefje

Wat denk je nu wat er gebeurt als je ouders de buitenkraan niet afgesloten hebben als het hard vriest en de waterleiding daarvoor niet hebben laten leeglopen?  Ze kunnen het beter niet uitproberen, hè?