Tentoonstelling Nederland Zoemt in het Natuurmuseum Fryslân

In het afgelopen weekend is de eerste landelijke bijentelling geweest. Het was zonnig weer en een mooie gelegenheid om een aantal van de twintig bijensoorten te herkennen.

Bijen zijn heel nuttige insecten. Ze zijn heel belangrijk voor onze voedselvoorziening;maar liefst 80 procent van alle eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door bijen.

Er zijn nog veel meer soorten wilde bijen.  Helaas is bijna de helft van deze soorten bedreigd, omdat er in Nederland onvoldoende leefgebied, woonruimte en voedsel voor hen is.

Daarom zoemen de Nederlandse Natuurhistorische musea! Tot eind augustus is op maar liefst 11 plekken, van Leeuwarden tot Maastricht en van Nijmegen tot Den Haag, ‘Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie’ te zien. De expositie is onderdeel van het landelijk project Nederland Zoemt, waarin diverse partijen in actie komen voor de wilde bijen in ons land.

Ook het Natuurmuseum Fryslân doet hier aan mee.  Andere deelnemende musea zijn: Ecomare, Museon, Museum TwentseWelle, Natura Docet Wonderryck Twente, Naturalis Biodiversity Center, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Natuurmuseum Brabant, Natuurmuseum Nijmegen en Universiteitsmuseum Utrecht.

 

De expositie is gericht op gezinnen, kinderen en ouders die stappen in de wereld van de bij en alles leren over deze wonderlijke insecten. De tentoonstelling bestaat uit grote panelen in de vorm van een bloem, voorzien van informatie, leuke weetjes en vragen. De antwoorden op deze vragen zijn te vinden op andere panelen. Daarvoor moeten bezoekers letterlijk van bloem naar bloem gaan, net als een bij! Zelf sjouwen met stuifmeel, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem: het leven van bijen gaat niet over rozen. Je leert dus van alles over het nut van de wilde bijen.

Meer informatie hierover is te vinden op www.nederlandzoemt.nl en in de folder die verkrijgbaar is in het Natuurmuseum.

De tentoonstelling Nederland Zoemt is te zien tot en met eind augustus 2018.