Het thema voor de Koningsspelen 2019 is WATER DRINKEN

Het is al weer de zevende keer dat de Koningsspelen georganiseerd worden. Dit jaar is dat op 12 april voor alle basisscholen. Vorig jaar deden ruim zesduizend scholen mee of te wel 1,2 miljoen kinderen.

Richard Krajicek, oud toptennisser, organiseert deze dag. Hij is erg enthousiast. Hij vindt het leuk om in ieder geval één dag in het jaar samen sportief en gezond bezig te zijn.  Hij zegt dat voor het thema WATER is gekozen omdat water gezond is, dat het voor energie zorgt en bovendien een makkelijke dorstlesser is dat zo uit de kraan komt.

De dag bestaat verder uit allerlei sportieve activiteiten op school, maar de scholen bepalen zelf hoe zo’n dag eruit gaat zien. Wel wordt er begonnen met een gezamenlijk koningsontbijt en daarna kan er gedanst worden op het Koningsspelenlied  dat gezongen wordt door Kinderen voor Kinderen. Het lied heet Pasapas.

In 2013 was de eerste editie. Die was georganiseerd voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander en sindsdien is het een jaarlijks evenement, altijd op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Maar dit jaar is het dus een week eerder, in verband met Goede Vrijdag.