Beklim eens een watertoren

Vanaf 1856 werden in Nederland ruim 260 watertorens gebouwd als onderdeel van het drinkwaterleidingsysteem. Boven in de watertoren zit een waterreservoir, het is een voorraadvat voor schoon drinkwater. Dat vat zet ook druk op alle waterleidingen. Daarom stroomt het water met kracht uit de kraan.

Tegenwoordig zijn veel watertorens vervangen door pompinstallaties. Op dit moment zijn er nog ongeveer 175 watertorens, waarvan er minder dan een kwart in gebruik zijn. De rest heeft een andere bestemming gekregen.

Zo ook de oude watertoren van Vitens in Sint-Jansklooster, bijna 46 meter hoog en gebouwd in 1931. Deze toren dient nu als uitkijktoren, die je mag beklimmen. Je moet wel uithoudingsvermogen hebben, want je moet maar liefst 207 treden op. Maar als je boven bent, krijg je dan ook een fantastische beloning, namelijk een adembenemend uitzicht over de Wieden, dat samen met de Weerribben het grootste laagveenmoeras van Europa is. De Wieden kun je daarna bezoeken en een spannende ontdekkingstocht maken met een schepnetje en opdrachtjes, die je in het bezoekerscentrum kunt krijgen.

Toegangskaarten voor de watertoren zijn te koop bij het Bezoekerscentrum. Vanaf het Bezoekerscentrum wandel je in 15 minuten naar de watertoren. Je kan ook in de watertoren kaartjes kopen.

De watertoren van Sint-Jansklooster is van november t/m maart te beklimmen tussen 12.30 uur en 15.00 uur. (Laatste klim om 14.30 uur)

Geopend op:  zaterdag en in de kerstvakantie ook op woensdag.

Bezoekerscentrum De Wieden

Beulakerpad 1

8326 AH Sint-Jansklooster

Tel. 0527-246644