Mosasaurus in Natuurmuseum Fryslân

We hopen dat je een lekkere vakantie hebt gehad en dat je het vuurwerk heelhuids hebt overleefd.  Wil je komend weekend iets leuks doen? Dan moet je naar de tentoonstelling gaan in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. 

‘Fossielen onder water’, dat is het thema van een nieuwe tentoonstelling in dit Natuurmuseum. De GEA-Kring Friesland, bestaande uit een groep mensen (geologen) die de geschiedenis van de aarde bestudeert,  toont dan veel van hun vondsten.

Er is een speciaal weekend op 12 en 13 januari in het Natuurmuseum georganiseerd met als hoogtepunt een echt skelet van een mosasaurus. Een mosasaurus is een zeereptiel dat leefde in de tijd van de dino’s. Met een lengte tot wel achttien meter was dit een van de grootste zeereptielen ter wereld. De mosasaurus leefde net als de T-rex in de laatste Krijtperiode, die 66 miljoen jaar geleden eindigde. Zoals de T-rex het land onveilig maakte, was de mosasaurus heerser van de zee. In de diepte verscholen wachtte hij zijn prooi op, om dan razendsnel toe te slaan.

 

De eerste exemplaren werden gevonden in het mergel langs de Maas (mosa in het Latijn), vandaar de naam. Het gebied rond de Maas was in de Krijtperiode een diepe, warme zee. Later werden botten van dit roofreptiel overal op de wereld terug gevonden.

 

Het geologieweekend is leuk voor jong en oud. GEA-leden laten naast zeefossielen ook bijzondere vondsten zien op het gebied van zwerfstenen, zand en mineralen. Er zijn tal van activiteiten voor jullie zoals goud pannen, een afgietsel maken van een mosasaurustand, een ammoniet schilderen, een schat uithakken uit gips en stenen doorzagen. Ook is er een draaiend rad waarbij mooie (geologische) prijzen te winnen zijn.

 

Het geologieweekend vindt plaats op 12 en 13 januari 2019. De entree is dat weekend € 2,- p.p. De mosasaurus  is tot en met 23 januari te zien.

Bron: Persbericht natuurmuseum Fryslân