De Elfstedentocht in het Nederlands Openluchtmuseum

Toen de laatste Elfstedentocht werd verreden, was jij nog niet geboren.  De laatste tocht was in 1997. Je hebt er vast wel eens over gehoord. De Elfstedentocht is een 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs, die voor het eerst in 1909 werd gereden. Om de tocht door te laten gaan, moet het daarom in de winter een flinke tijd heel hard gevroren hebben.  De tocht gaat langs elf Friese steden en begint en eindigt in Leeuwarden. Onderweg moet er bij verschillende posten een stempel gehaald worden.

Er is een wedstrijd voor maratonschaatsers. Wie het eerst over de finish komt, wordt heel beroemd en verder krijgen alle deelnemers, die de tocht uitrijden het felbegeerde Elfstedenkruisje.  De dag zelf is een groot feest.

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in december en januari een eigen Elfstedentocht voor kinderen.  Daar ontdek je heel veel wat met deze beroemde tocht te maken heeft. Je komt langs allerlei verschillende winteractiviteiten en je verdient stempels door elf opdrachten uit te voeren. Natuurlijk schaats je zelf ook een rondje en een met een volle kaart krijg je een Elfstedenkruisje van het Museum.

Je kan er ook met de hele klas naar toe. Het Museum heeft een speciale lesbrief gemaakt.

Kijk voor meer informatie op https://openluchtmuseum.nl

Adres: Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem