Blinde Mary runt een waterkiosk

In ontwikkelingslanden worden tegenwoordig op afgelegen plaatsen door verschillende hulporganisaties waterkiosken geplaatst. Daar kunnen mensen die op het platteland wonen en niet over veilig kraanwater beschikken tegen een kleine vergoeding water komen halen. Deze waterkiosken worden beheerd door waterkioskmedewerkers. Een hiervan is Mary, een alleenstaande vrouw. Zij werkt hard en verdient hiermee een klein loontje, waardoor ze voor haar zoontje en haarzelf kan zorgen.

Maar het verhaal van Mary is echt bijzonder, lees maar eens verder: 

Toen Mary nog een kind was, ging haar moeder dood en of dat al niet erg genoeg was, werd ze blind. Aan het eind van de basisschool werd ze bovendien ziek. Ze kreeg een ziekte waarvan men niet veel wist en waardoor ze aan haar linkervoet verlamd werd. Daardoor kon ze steeds minder doen en een tijdje later werd ook haar linkerarm verlamd. Ze kreeg te horen dat ze tyfus had en langzaam maar zeker kwam ze er achter, dat dit kwam doordat ze vervuild water uit de rivier dronk. Ze had nooit gehoord dat dit onveilig was. Maar ze kon zelf geen water halen, want ze was afhankelijk van andere mensen, die steeds water uit de rivier bleven halen. Dus ze bleef zich ziek voelen.

Pas toen een Nederlandse hulporganisatie in haar dorp een waterkiosk plaatste, waardoor ze veilig drinkwater kreeg, ging ze zich beter voelen. Haar gezondheid ging ineens met sprongen vooruit. Ze is ook niet meer ziek geweest. Ze kreeg een baantje bij de waterkiosk en is blij dat ze andere mensen kan dienen met schoon en veilig water.

Bijzonder hè?

 

Blinde Mary runt een waterkiosk