Is koud douchen gezond?

Brrr…. Je moet er misschien niet aan denken om recht uit je warme bed  koud te gaan douchen. Er zijn mensen die beweren dat koud douchen gezond is, maar is dit ook zo?

Wat zijn dan de voordelen van koud douchen?

  • Door koud te douchen gaat je bloed beter rondstromen door je lichaam. De kou zorgt er voor dat de aders waardoor je bloed stroomt nauwer worden, waardoor het bloed krachtiger door het lichaam moet stromen. Doordat er meer kracht achter de stroming zit, wordt iedere cel van je lichaam beter bereikt. Het bloed brengt daar zuurstof en voedingsstoffen. Geen wonder dat veel topsporters na hun wedstrijd een koude douche nemen.
  • Door koud te douchen wordt je weerstand beter. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig een koude douche nemen beter tegen kou kunnen en beter bestand zijn tegen verkoudheid en griep.

Als je een koude douche neemt,  dan voelt dat minder prettig dan een warme douche. Er wordt meestal gedoucht bij een temperatuur van rond de 37 graden Celcius.

Je moet er ook niet ineens mee beginnen om koud te gaan douchen, maar je zou kunnen proberen om  je lichaam langzaam te laten wennen aan de koude straal door tijdens het douchen in de laatste minuut de watertemperatuur langzaam naar beneden te draaien tot ongeveer 20 graden.

Is koud douchen gezond?