Kraanwater bewaren

De drinkwaterbedrijven pompen iedere dag water op. Jij krijgt waarschijnlijk water dat door het drinkwaterbedrijf Vitens uit de grond is opgepompt en gezuiverd. Als dat gebeurd is, wordt het water opgeslagen in voorraadkelders, grote tanks of water torens. Van daaruit wordt het water via het waterleidingnet, dat onder de grond ligt, naar alle huizen, scholen, kantoren en andere gebouwen gepompt.

Het drinkwaterbedrijf wil altijd voldoende water in voorraad hebben. Het kan namelijk gebeuren dat er een keer iets mis gaat bij het water oppompen. Bovendien is niet altijd evenveel water nodig. Als er een hittegolf is, zal er overdag veel meer water nodig zijn.  En ’s nachts, wanneer de meeste mensen liggen te slapen, veel minder. Dat is nogal wiedes.. 

Vitens heeft 270 waterreservoirs voor de opslag van water. Deze reservoirs hebben niet allemaal dezelfde inhoud. Er zijn reservoirs met een inhoud van 300 m3 of wel 300.000 liter. Dat lijkt veel, maar dat is maar een kleintje. Vitens heeft ook waterreservoirs in de buurt van Utrecht en Enschede van 150.000 m3 of wel 150.000.000 liter. Dus 500 keer groter dan het kleine reservoir of wel evenveel als 60 hele grote zwembaden.

Omdat de drinkwaterbedrijven altijd een voorraad water hebben,  zorgen zij er dus voor dat er altijd water uit de kraan komt.

Kraanwater bewaren