Nederlandse drinkwaterbedrijven

Wist je dat er in Nederland ooit wel tweehonderd drinkwaterbedrijven waren? Nu zijn er nog maar tien overgebleven. Ze zijn geen concurrenten van elkaar want ieder drinkwaterbedrijf heeft een eigen gebied waar het kraanwater levert. Zo krijgen jullie waarschijnlijk drinkwater van Vitens, iemand uit Brabant van Brabant Water en in Limburg van WML bijvoorbeeld.

De tien drinkwaterbedrijven maken samen per jaar 1,2 miljard m3 kraanwater. Dat is onvoorstelbaar veel. 1m3 is 1000 liter en 1,2 miljard m3 water........ tjonge, daar kun je maar liefst 480.000 zwembaden mee vullen en zoveel zwembaden hebben we bij lange na niet.

Een Brabander kan dus niet zeggen, dat hij voortaan kraanwater van Vitens wil. Vitens is wel het allergrootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Het kraanwater smaakt niet overal hetzelfde, dat komt omdat het water niet overal op dezelfde manier gewonnen wordt of uit dezelfde bron komt. Ook in het gebied waar Vitens water levert, smaakt het water niet overal hetzelfde. In Friesland smaakt het water anders dan rond Utrecht. 

Wel is het zo dat het Nederlandse kraanwater allemaal van een hele goede kwaliteit is. Het is gezond, veilig en goedkoop. En wij hebben geluk, want er is water genoeg.

 

Nederlandse drinkwaterbedrijven