Ons kraanwater

Het is erg belangrijk dat er voldoende zoet water beschikbaar is waaruit kraanwater gemaakt kan worden. De overheid is verplicht om de waterbronnen nu en in de toekomst goed te beschermen. Bovendien zijn er strenge regels wat er wel en niet in ons water mag zitten. Je zou dus kunnen zeggen dat ons kraanwater het best beschermde voedingsmiddel is van Nederland.

Een paar feiten over het Nederlands kraanwater op een rijtje:

Waarvan wordt kraanwater gemaakt?

60% van ons kraanwater wordt gemaakt van grondwater dat opgepompt wordt in waterputten. De rest wordt gemaakt uit oppervlaktewater, zoals rivieren en meren.

Wat kost water?

Als je 1000 flessen van 1 liter volgiet met water kost dat ongeveer € 1,80 inclusief alle belastingen. Dus 100 flessen van 1 liter kost 18 cent. En 10 volle flessen kost nog niet eens 2 cent.  Vergelijk dat maar eens met frisdrank. Water is dus de goedkoopste dorstlesser en het is ook nog veel gezonder.

Hoeveel water gebruiken we per dag?

Gemiddeld gebruiken we per persoon ruim 120 liter per dag. Om te drinken, af te wassen, de was te doen, de WC door te spoelen, eten klaar te maken, te douchen enz.

Hoe komt het kraanwater in alle huizen?

Vanaf het pompstation waar het kraanwater gemaakt wordt, gaat het water door buizen onder de grond naar alle huizen, scholen, kantoren en fabrieken. Je begrijpt dat er dus heel veel buizen onder de grond moeten liggen. Dat heet het waterleidingnet. Nederland heeft het beste waterleidingnet van de wereld.

Ons kraanwater