Overleven in de woestijn zonder water

Overleven in de woestijn zonder water

Je kan niet overleven in de woestijn zonder water, dat is onmogelijk.  Mensen, dieren en planten hebben water nodig om in leven te blijven. Wel is het zo, dat de meeste  woestijnplanten en woestijndieren een bijzondere manier hebben ontwikkeld om te overleven met weinig water. Op sommige plekken in de woestijn regent het zelfs jaren niet.

Freek Vonk

Je kent misschien Freek Vonk wel, een bioloog die vaak op TV is met bijzondere verhalen over dieren. Hij weet alles over slangen, maar deze keer heeft hij een heel  bijzonder verhaal geschreven over de woestijnkever.

De Namibische woestijnkever haalt namelijk water uit de lucht

Hoe doet-ie dat dan? In lucht zit naast zuurstof ook altijd een klein beetje vocht.  Op sommige plekken wat meer, zoals in Nederland en in de woestijn wat minder. In de ochtend wandelt de kever naar de top van een duin en gaat daar in een soort handstand staan met zijn kop tegen de wind in en dan spreidt hij zijn vleugels. Op de vleugels van de kever zitten kleine bultjes, die water aantrekken. Als het waait blijven de hele kleine waterdeeltjes aan de bultjes plakken. Eerst heel weinig, maar het worden er steeds meer, net zo lang totdat er een druppeltje ontstaat. Al die kleine druppeltjes vormen een grote druppel en die worden zwaarder. Zo zwaar dat de druppel langs de vleugel omlaag stroomt, recht het bekje van de kever in. En zo kan de kever drinken.

Een wonderlijke wereld, nietwaar?

 

Overleven in de woestijn zonder water