Pas op voor teken

Het is zomer en erg fijn om de natuur in te gaan. Je kunt een mooie wandeling maken. Keuze genoeg. Vitens heeft zelfs een wandelapp met routes door de mooiste waterwingebieden. Je kan ook gewoon lekker rollebollen in het lange gras, verstoppertje spelen in het bos of gewoon heerlijk liggen luieren in het mos.

Pas je wel op voor teken? Teken zijn een soort bloedzuigertjes. Ze hebben bloed nodig van een mens of dier om te kunnen overleven. Het begint met een klein zwart puntje, maar als ze volgezogen zijn, hebben ze soms wel het formaat van een erwt.

Door een tekenbeet kun je vreselijk ziek worden. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn: van de miljoen mensen, die jaarlijks gebeten worden door een teek, lopen 25.000 de ziekte van Lymne op. Van sommige tekenbeten kan je ook een hersenvliesontsteking krijgen.

Op de Tekenradar kan je zien of er veel teken bij jou in de buurt voorkomen. Je kan overal een tekenbeet oplopen: in het bos, in het park, ja zelfs in je tuin. Teken zitten namelijk graag in hoog gras met veel schaduw en op dode bladeren en struiken. Een lange broek en lange mouwen aandoen, helpt en ook de blote stukken van je huid insmeren met een anti-muggenmiddel met Deet werkt goed.

Ben je in de natuur geweest, controleer dan jezelf. Teken zitten graag op de warme plekjes van je lichaam, zoals je oksels, liezen en je bilspleet.  Zie je een teek, pak dan een puntig pincet of een speciale tekenpas. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid en trek hem er uit.  Schrijf op wanneer je bent gebeten en houd de plek op je lichaam in de gaten. Als je een verkleurde ring krijgt rond de beet ga dan onmiddellijk naar de huisarts, ook als je je ziek gaat voelen. 

Pas op voor teken