Voordat er kraanwater was, dronken de mensen ....

Water uit beken en rivieren

Als je de kraan opendraait, heb je kraanwater. Dat vind je heel gewoon. Natuurlijk hebben we niet altijd kraanwater in Nederland gehad. De vroegste bewoners van Nederland, gingen ergens wonen waar water in de buurt was, dat kon een beekje zijn, een rivier of een meer.

Waterput

 Later ontdekten ze dat als je een put groef,  je er ook water uit kon scheppen. In het westen van ons land, zat het grondwater op één meter diepte. In de hoger gelegen gebieden, moest er wel een diepere put van een meter of zes gegraven worden. Doordat men waterputten maakte, hoefden de mensen ook niet dichter bij een meer of rivier te wonen. In kleine dorpjes werden dan soms ook waterputten gegraven, waar iedereen water kon gaan halen. Vaak werd er een klein dakje boven de put gemaakt, zodat er niet al te veel vuil in kwam. Men liet dan een emmer aan een touw in de put zakken en zo konden ze het water naar boven halen.

Water steeds viezer

Toen rond 1200 de steden steeds groter werden, werd het een probleem om schoon drinkwater te vinden. In Amsterdam bijvoorbeeld  haalden de inwoners water uit de grachten, maar omdat de inwoners daar van alles in gooiden ( ook plas en poep) werd het water smerig en kon je het niet meer drinken. Men kreeg langzaam door dat je van vies water drinken ook erg ziek kon worden. Je kon er bijvoorbeeld cholera van krijgen.

Waterpomp

Rond 1600 werd de waterpomp uitgevonden. Door te pompen, kon je schoon water dieper uit de bodem oppompen. Dat was een hele verbetering en het ging ook een tijdje goed, totdat er steeds meer industrie kwam. Deze industrie vervuilde de bodem ook weer, zodat er echt een oplossing moest komen.

Eerste drinkwaterbedrijf

Amsterdam had het grootste probleem om aan schoon water te komen. Men wist dat er bij zee in de duinen, zo’n 20 kilometer verder naar het westen, voldoende schoon water in de bodem zat. Daarom werden ruim 150 jaar geleden pijpleidingen aangelegd om dit water naar Amsterdam te krijgen en zo ontstond het allereerste drinkwaterbedrijf van ons land: De Amsterdamse Duinwater Maatschappij.

Voordat er kraanwater was, dronken de mensen ....