Waar komen al die kerstgewoontes vandaan?

Eigenlijk is het heel vreemd. Met kerst zie je overal kersbomen versierd met ballen, er komt krentenbrood op tafel en er worden kerststukjes gemaakt met hulsttakjes, maar waar komen al die gewoontes vandaan? De oorsprong van Kerstmis is de geboorte van Jezus Christus.

Kerstdiner

Met kerst zetten de mensen speciale dingen op tafel, een kerststol gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Volgens sommige historici herinnert de kerststol ons aan het kerstkind gewikkeld in doeken. Vroeger was brood een feestelijk geschenk bij de geboorte. Iedereen deelde mee en als gast kreeg je een lekker stuk mee naar huis.

Zoenen onder een maretak

Je ziet het niet vaak meer, maar het was zeker een kerstgewoonte om elkaar een kus te geven onder een maretak of mistletoe. Het was een Engelse gewoonte. Mistletoe bestaat uit twee woorden, die een beetje vervormd zijn: Mistel = mest en tan= takje. Eigenlijk dus Poep op een takje. Een mistletoe blijft door de mest daardoor ook groen in de winter, zei men, ook als de andere bomen hun bladeren verliezen. Daardoor dacht men dat de tak een toverwerking had.

De ballen in de kerstboom

Deze gewoonte schijnt in de 11e eeuw ontstaan te zijn, toen de verhalenvertellers rondtrokken van stad naar stad om daar hun voorstellingen te geven. Misschien heb je wel eens gehoord van de verboden appelboom in het paradijs met Adam en Eva. Gelovige mensen versierden hun huis vroeger met appeltakken, die later door dennenbomen werden vervangen.  De oorsprong van de kerstbal lijkt de heksenbal te zijn. Een heks kon je niet zien in de spiegel dus door glazen bollen neer te hangen, kon je makkelijk heksen verjagen.

Kerstpakket

De gewoonte van het geven van een kerstpakket is 200 jaar oud. Boeren gaven hun personeel op tweede kerstdag vrij en ze kregen dan een mand mee met lekkernijen om thuis met de familie kerst te vieren.

Kersthulst

Hulst met de rode besjes wordt overal als kerstversiering gebruikt. Men zegt dat dit kwam omdat de zaadjes in de besjes ontkiemden toen Jezus er met zijn voet op ging staan. De plant werd ook gebruikt in de doornenkroon op het hoofd van Jezus.

Dit zijn zo maar een paar verhalen over de symbolen met kerstmis.

Wij wensen jullie fijne dagen en een heel gelukkig 2017.

Waar komen al die kerstgewoontes vandaan?