Wat is een regenboog?

Het zonlicht bestaat uit verschillende kleuren

Het komt vaak voor dat je een regenboog kunt zien, maar hoe komt dat?  Als de zon schijnt en het tegelijkertijd regent, dan ontstaat een regenboog. Je denkt misschien dat dit raar is, want de kleur van het zonlicht lijkt wit of geel. Maar dat is niet waar. Het zonlicht bestaat eigenlijk uit heel veel verschillende kleuren. Al die kleuren samen, noemen we het spectrum.

Het zonlicht botst in de dampkring tegen waterdruppels

Het licht van de zon gaat door de dampkring die rond de aarde hangt. In die dampkring wordt het licht gesplitst. Dat komt omdat het licht tegen allerlei stofjes, gassen en waterdruppels botst.  Wij zien in de lucht dan ook verschillende kleuren. Een mooie blauwe hemel of een prachtig gekleurde zonsondergang. Maar het mooiste voorbeeld van allerlei verschillende kleuren is de regenboog.

Een regenboog is een ronde cirkel

Een regenboog is een gekleurde boog van regendruppels in de lucht. Als de zon door de regendruppels schijnt, wordt het licht gebroken en worden de kleuren apart zichtbaar. De regenboog is rond, omdat de druppels rond zijn. Wij zien vanaf de aarde een half ronde boog, maar als je in een vliegtuig zou zitten kun je zien dat de regenboog helemaal rond is, een cirkel dus.

Een regenboog bestaat uit verschillende kleuren 

De regenboog bestaat uit veel verschillende kleuren, de opvallendste kleuren zijn: rood, geel, groen, blauw, lichtpaars en donkerpaars.

Wat is een regenboog?