Water koken

Water koken is het verhitten van water tot het punt dat het in waterdamp overgaat. Op dat punt gaat  het water borrelen en bubbelen en is de temperatuur 100 graden Celsius. Hieraan kan je zien dat het water kookt.

Water wordt onder andere gekookt om voedsel klaar te maken of thee of andere dranken te zetten. Een gezin gebruikt per dag hiervoor ongeveer 1,2 liter water. Om voedsel te bereiden gebruiken we dan nog 1,7 liter kokend water.

Een andere reden om water te koken, is dat de hoge temperatuur bacteriën en andere micro-organismen onschadelijk maakt.

Je hebt wel eens gelezen of misschien wel een keer zelf meegemaakt, dat bij werkzaamheden de waterleiding beschadigd raakte, bijvoorbeeld doordat een graafmachine de leiding per ongeluk kapot getrokken heeft. De storing moet dan gerepareerd worden en het water moet dan door een nieuwe pijp geleid worden bijvoorbeeld. Hierdoor kan het zijn dat het kraanwater tijdelijk niet 100% schoon en veilig is. Natuurlijk kun je wel gewoon douchen of je tanden poetsen, maar om het te drinken of te gebruiken om eten klaar te maken, thee of koffie te zetten, moet het wel eerst minstens drie minuten gekookt worden.

Als je dat mee maakt, zeg dan maar tegen je ouders dat op de website van Vitens een uitgebreid drinkwaterkookadvies staat. Dan weet je vader en moeder precies wat ze moeten doen.(www.vitens.nl)

 

Waarschuwing: Ga nooit zelf een pannetje water koken zonder toezicht van je ouders. Als je kokend water over je heen krijgt, verbrandt je huid lelijk. Je houdt er levenslang littekens aan over. Het is dus erg gevaarlijk.

Water koken