Watertorens

Vroeger waren watertorens nodig om een voorraad kraanwater te bewaren en vandaar uit te sturen naar alle gebouwen in de omgeving. Boven in de watertoren zit een groot reservoir waar het water bewaard wordt. Dit reservoir is aangesloten op het waterleidingnet, dat onder de grond ligt. 

Sinds 1950 zijn veel watertorens buiten werking gesteld, omdat ze overbodig werden door de komst van andere systemen. Veel van de watertorens zijn nu omgebouwd tot museum, woonhuis of kantoor. Op dit moment telt Nederland nog zo’n 175 torens waarvan een kwart nog in gebruik is. Vitens bezit er nu nog 28 waarvan er nog 16 in werking zijn.

Kijkje nemen in een watertoren?

Jaarlijks wordt in september de Open Monumentendag georganiseerd. Veel watertorens zijn een rijksmonument en worden dus opengesteld voor bezoek. Kijk op de website van Open Monumentendag welke watertorens te bezoeken zijn.

Kun je niet zo lang wachten?

In Sint-Jansklooster bij het prachtige natuurgebied De Wieden kun je iedere zaterdag de watertoren beklimmen tussen 11.00 en 15.00 uur. Kijk voor de zekerheid altijd even op de website om je aan te melden. (het kan uitverkocht zijn)

https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-de-wieden/agenda/beklim-de-watertoren-sint-jansklooster

Watertorens